Als het leiden van je team is als fietsen met tegenwind

Dan heb je de stilte voor de storm gemist

Als je een team onder je hoede hebt, ken je het fenomeen. De ‘onderstroom’. Een venijnig begrip. Vluchtig, ongrijpbaar en onderhuids.

De onderstroom is er altijd. Het is het briesje in de rug dat je team vleugels geeft. Of de ferme tegenwind die stuurloos maakt en doelen onhaalbaar. Soms een geschenk. Soms een cadeau verpakt in prikkeldraad. Maar nooit afwezig.

Jij bent de leider. Van jou wordt verwacht dat je de onderstroom in goede banen leidt. Dat je tegenwind ombuigt in ‘de goede flow’.

Je doet wat er van je als leider wordt verwacht: resultaatgericht sturen, focussen op verantwoordelijkheden, je mensen bij de les houden en zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan.

En daar blijft het niet bij. Alle lessen in het “Handboek Teamcoaching” in praktijk gebracht. De ‘hei dag’ werd positief beoordeeld. De workshop zorgde voor eye-openers. Positive vibes.

Maar de tegenwind blijft de kop opsteken. Net even te vaak en net even te onvoorspelbaar. De onderstroom bepaalt je resultaten met ongrijpbare willekeur.

Begrijp me goed: de onderstroom, die is er. Altijd. Ik kan je niet helpen om ‘m uit de weg te ruimen. Dat gevecht verlies je altijd.

Ik kan je wel helpen het beest te temmen.

De onderstroom is ongrijpbaar en onderhuids. De onderstroom is wat je niet ziet. Wat je niet hoort. Omdat het niet gezegd wordt. En wat niet gezegd wordt, is de stilte voor de storm.

Als je die stilte boven water krijgt, ben je de storm voor. Krijg je (be)grip op wat er speelt. Buig je tegenwind om. Worden doelen haalbaar.

Ik zeg niet dat het eenvoudig is. Ik zeg wel dat het haalbaar is.

Als je streeft naar een team dat 36 uur per week op de toppen van haar kunnen presteert, hou dan nu op met lezen.

Ik kan je er niet aan helpen. Ik ga het niet eens proberen. Zou jij ook niet moeten doen, maar daarover een andere keer meer.

Waar ik je wel bij kan helpen, is grip te krijgen op de gekmakende, ogenschijnlijke willekeur die je resultaten in de weg zitten.

Als je dat wat lijkt, nodig ik je uit contact op te nemen. Vrijblijvend uiteraard. Van beide kanten.

LilianSwart-213sq

Lilian Swart
0622 40 60 86
Contact

Groenling 11
3766WG Soest
+31 6 22 40 60 86

Hoor je het ook eens van een ander...

© 2024 all rights reserved | Privacy | Contact

Made with by WordPress & WPQS